ELO-säätiö luopuu Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -brändeistä

Kuvassa vasemmalta Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori, toimialajohtaja Jukka Heinänen ja ELO-säätiön puheenjohtaja Peter Fredman.
Kuvassa vasemmalta Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori, toimialajohtaja Jukka Heinänen ja ELO-säätiön puheenjohtaja Peter Fredman.

ELO – suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr. on sopinut Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -tavaramerkkien myynnistä Wihuri Metro-tukulle. ELO-säätiö omisti tavaramerkit vuodesta 2009 alkaen ja vastasi Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuiden järjestämisestä vuoteen 2019 asti. Vuodesta 2020 alkaen kilpailutapahtumasta on vastannut Wihuri Metro-tukku yhteistyössä Vuoden Kokki Akatemian ja laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä alan arvostusta ja vetovoimaisuutta sekä kehittää suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria.

Kilpailutoiminta on todella tärkeä osa suomalaisen ruokakulttuurin sekä kokkien ja tarjoilijoiden ammattitaidon esiin nostamista. Me ELO-säätiössä olemme jo vuodesta 2020 alkaen keskittyneet edistämään ruokakulttuuria muilla keinoin, kertoo puheenjohtaja Peter Fredman ELO-säätiöstä.

Tavaramerkkien myynnistä neuvoteltiin useiden kuukausien ajan, sillä säätiö halusi varmistaa kilpailuille ja tavaramerkeille hyvän kodin myös jatkossa.

Wihuri Metro-tukku yhteistyökumppaneineen on vastannut kilpailuista ja muusta tavaramerkkien käyttöön liittyvästä toiminnasta upeasti jo viiden vuoden ajan. Olemme hyvin iloisia siitä, että Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija saavat nyt vahvat omistajat, kun Wihuri Metro-tukku ostaa oikeudet tavaramerkkeihin. Odotamme innolla seuraavia vaiheita näiden brändien ja vahvemman ympärivuotisen toiminnan kehittämisessä, Fredman jatkaa.

Vuoden Tarjoilija -kilpailu on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Vuoden Kokki -kilpailu täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Kilpailun ammatillisen laadun ja sisällön varmistavat Vuoden Kokki Akatemian jäsenet, jotka ovat aiempien vuosien voittajia. Ensimmäisen Vuoden Kokki -kilpailun voitti Pekka Terävä vuonna 1995.

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat

  • 1995 – Pekka Terävä
  • 1996 – Aki Wahlman
  • 1997 – Michael Björklund
  • 1998 – Petteri Luoto
  • 1999 – Markus Aremo
  • 2000 – Peppi Aralehto
  • 2001 – Henry Tikkanen
  • 2002 – Marko Palovaara
  • 2003 – Ari Ruoho
  • 2004 – Juuse Mikkonen
  • 2005 – Matti Jämsén
  • 2010 – Mika Palonen
  • 2011 – Henri Kotkavuori
  • 2012 – Eero Vottonen
  • 2013 – Erik Mansikka
  • 2014 – Heikki Liekola
  • 2015 – Ismo Sipeläinen
  • 2016 – Toni Kostian
  • 2017 – Mattias Åhman
  • 2018 – Kalle Tanner
  • 2019 – Mikko Kaukonen
  • 2020 – Lari Helenius
  • 2021 – Kim Päivästö
  • 2022 – Jonathan Slotte
  • 2023 – Johan Kurkela
  • 2024 – Simo Harrivaara

Vuoden Tarjoilija -kilpailun ovat voittaneet

  • 2013 – Maria Suihkonen
  • 2014 – Toni Yksjärvi
  • 2015 – Saara Alander
  • 2016 – Taneli Lehtonen
  • 2017 – Ronny Malmberg
  • 2018 – Noora Sipilä
  • 2019 – Heidi Martikainen
  • 2020 – Christian Angelov
  • 2021 – Henna Kolehmainen
  • 2022 – Joonas Heino
  • 2023 – Kirsi Seppänen
  • 2024 – Janika Tiensuu

Lisätiedot: ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman, puheenjohtaja@elo-saatio.fi

ELO-säätiö – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr. on vuonna 2009 perustettu yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistäminen. ELO-säätiö kokoaa suomalaisen ruoka-, juoma- ja ravintola- kulttuurin parhaat tekijät, palvelut ja tuotteet yhteen. Innostamme yhteistyöhön, verkostoja, vaikutamme, viestimme sekä yhdistämme osaamista lisäten ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista. Palkitsemme vuosittain alan rohkeita edelläkävijöitä Lentäva lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla.

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot suomalaiselle kotitalousopettajalle, Turun kaupungille  ja mestari Markus Maulavirralle 

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu