ELO-säätiön toiminta tänään

Lentävä lautanen

ELO-säätiö jakaa vuosittain ruokakulttuuripalkinto Lentävän lautasen. Palkinnon tarkoituksena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.

Vuosittain jaettavalla palkinnolla ELO-säätiö nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka lisäävät ruokakulttuurimme kiinnostavuutta meillä ja maailmalla. Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus. ​Palkinto on jaettu vuodesta 2014 lähtien.

Löydät tietoa palkinnonsaajista täältä.

elo_featured_image_03

Vuoden Kokki ja
Vuoden Tarjoilija

Jo lähes 30 vuoden ajan suomalaiset kokit ovat kilvoitelleet paremmuudesta Vuoden Kokki -kilpailussa. Koska ravintolassakaan ilman yhtä ei ole toista, kilpailut saivat vuonna 2013 rinnalleen Vuoden Tarjoilija -kilpailun. Tarkoituksena on lisätä myös salissa työskentelevien  ammattilaisten arvostusta ja ammattitaitoa Suomessa.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kisat ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä alan arvostusta ja vetovoimaisuutta sekä kehittää suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria.

Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen, Food Camp Finland ja Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikainen, ravintola Savoy.
Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen, Food Camp Finland ja Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikainen, ravintola Savoy.

Wihuri Metro-tukku toimii nykyisin pääjärjestäjänä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa. Yhteistyössä ELO-säätiön, Vuoden Kokki Akatemian ja Vuoden Tarjoilija -verkoston sekä muiden yhteistyötahojen kanssa tarkoituksena on kehittää alan tunnetuimpia kilpailubrändejä uudelle tasolle.

Useat Vuoden Kokeista ovat myös jatkaneet menestyksekästä kilpailu-uraa kansainvälisesti kuten Suomen Bocuse d'Or -edustajina.

ELO-säätiö vastasi syksyyn 2020 saakka Suomen osallistumisesta kansainväliseen kokeille suunnattuun Bocuse d'Or -maailmanmestaruuskilpailuun. Kilpailu on erinomainen paikka esitellä suomalaista ruokakulttuuria. Nykyisin kilpailuun osallistumisesta vastaa Bocuse d'Or Academy Finland ry.

Kuvia kilpailuista ja muusta toiminnastamme vuosien varrelta löydät täältä.

 

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat

1995 – Pekka Terävä
1996 – Aki Wahlman
1997 – Michael Björklund
1998 – Petteri Luoto
1999 – Markus Aremo
2000 – Peppi Aralehto
2001 – Henry Tikkanen
2002 – Marko Palovaara
2003 – Ari Ruoho
2004 – Juuse Mikkonen
2005 – Matti Jämsén
2010 – Mika Palonen
2011 – Henri Kotkavuori
2012 – Eero Vottonen
2013 – Erik Mansikka
2014 – Heikki Liekola
2015 – Ismo Sipeläinen
2016 – Toni Kostian
2017 – Mattias Åhman
2018 – Kalle Tanner
2019 – Mikko Kaukonen
2020 – Lari Helenius
2021 – Kim Päivästö
2022 – Jonathan Slotte
2023 – Johan Kurkela
2024 – Simo Harrivaara

Voit lukea lisää kilpailuista täällä.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun voittajat

2013 – Maria Suihkonen
2014 – Toni Yksjärvi
2015 – Saara Alander
2016 – Taneli Lehtonen
2017 – Ronny Malmberg
2018 – Noora Sipilä
2019 – Heidi Martikainen
2020 – Christian Angelov
2021 – Henna Kolehmainen
2022 – Joonas Heino
2023 – Kirsi Seppänen
2024 – Janika Tiensuu