ELO-säätiö luopuu Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -brändeistä
ELO – suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr. on sopinut Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -tavaramerkkien myynnistä Wihuri Metro-tukulle. ELO-säätiö omisti tavaramerkit vuodesta 2009 alkaen ja vastasi Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuiden järjestämisestä vuoteen 2019 asti. Vuodesta 2020 alkaen kilpailutapahtumasta on vastannut Wihuri Metro-tukku yhteistyössä Vuoden Kokki Akatemian ja laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.
Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat ravintola-alan ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä alan arvostusta ja vetovoimaisuutta sekä kehittää suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria.
Kilpailutoiminta on todella tärkeä osa suomalaisen ruokakulttuurin sekä kokkien ja tarjoilijoiden ammattitaidon esiin nostamista. Me ELO-säätiössä olemme jo vuodesta 2020 alkaen keskittyneet edistämään ruokakulttuuria muilla keinoin, kertoo puheenjohtaja Peter Fredman ELO-säätiöstä.
Tavaramerkkien myynnistä neuvoteltiin useiden kuukausien ajan, sillä säätiö halusi varmistaa kilpailuille ja tavaramerkeille hyvän kodin myös jatkossa.
Wihuri Metro-tukku yhteistyökumppaneineen on vastannut kilpailuista ja muusta tavaramerkkien käyttöön liittyvästä toiminnasta upeasti jo viiden vuoden ajan. Olemme hyvin iloisia siitä, että Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija saavat nyt vahvat omistajat, kun Wihuri Metro-tukku ostaa oikeudet tavaramerkkeihin. Odotamme innolla seuraavia vaiheita näiden brändien ja vahvemman ympärivuotisen toiminnan kehittämisessä, Fredman jatkaa.
Vuoden Tarjoilija -kilpailu on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Vuoden Kokki -kilpailu täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Kilpailun ammatillisen laadun ja sisällön varmistavat Vuoden Kokki Akatemian jäsenet, jotka ovat aiempien vuosien voittajia. Ensimmäisen Vuoden Kokki -kilpailun voitti Pekka Terävä vuonna 1995.
Vuoden Kokki -kilpailun voittajat
- 1995 – Pekka Terävä
- 1996 – Aki Wahlman
- 1997 – Michael Björklund
- 1998 – Petteri Luoto
- 1999 – Markus Aremo
- 2000 – Peppi Aralehto
- 2001 – Henry Tikkanen
- 2002 – Marko Palovaara
- 2003 – Ari Ruoho
- 2004 – Juuse Mikkonen
- 2005 – Matti Jämsén
- 2010 – Mika Palonen
- 2011 – Henri Kotkavuori
- 2012 – Eero Vottonen
- 2013 – Erik Mansikka
- 2014 – Heikki Liekola
- 2015 – Ismo Sipeläinen
- 2016 – Toni Kostian
- 2017 – Mattias Åhman
- 2018 – Kalle Tanner
- 2019 – Mikko Kaukonen
- 2020 – Lari Helenius
- 2021 – Kim Päivästö
- 2022 – Jonathan Slotte
- 2023 – Johan Kurkela
- 2024 – Simo Harrivaara
Vuoden Tarjoilija -kilpailun ovat voittaneet
- 2013 – Maria Suihkonen
- 2014 – Toni Yksjärvi
- 2015 – Saara Alander
- 2016 – Taneli Lehtonen
- 2017 – Ronny Malmberg
- 2018 – Noora Sipilä
- 2019 – Heidi Martikainen
- 2020 – Christian Angelov
- 2021 – Henna Kolehmainen
- 2022 – Joonas Heino
- 2023 – Kirsi Seppänen
- 2024 – Janika Tiensuu
Lisätiedot: ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman, puheenjohtaja@elo-saatio.fi
ELO-säätiö – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr. on vuonna 2009 perustettu yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistäminen. ELO-säätiö kokoaa suomalaisen ruoka-, juoma- ja ravintola- kulttuurin parhaat tekijät, palvelut ja tuotteet yhteen. Innostamme yhteistyöhön, verkostoja, vaikutamme, viestimme sekä yhdistämme osaamista lisäten ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista. Palkitsemme vuosittain alan rohkeita edelläkävijöitä Lentäva lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla.