Ärtsoppa

”Ärtsoppan är nationalmat när den är som bäst”, skriver Maija Silvennoinen.  Det är en rätt som alla känner.  Ärten är en gammal och nyttig odlingsväxt.  Ärtsoppan är en ekologisk, vegetarisk rätt som är lätt att tillreda – samtidigt som den variant som innehåller kött görs av inhemsk gris eller malet kött.  Ärten är också mycket proteinhaltig, det gör soppan närande.  Ärtsoppan är billig mat som räcker till många och den smakar bara bättre för varje gång den värms upp.  Den är en maträtt som är enkel att tillreda av inhemska råvaror och som älskas av alla åldersgrupper – från barnaår till silverhår…

Ärten är en hälsosam råvara.  Den motverkar olika slags sjukdomar, som t.ex. magcancer, tack vare sitt innehåll av polyfenol.  Ärternas höga antioxidantvärden är kända för att motverka flera allvarliga sjukdomar.  Ärterna innehåller mineraler såsom järn, kalcium och zink som ökar motståndskraften.  Ärterna kan också hjälpa till med att motverka yttre tecken på åldrande, antioxidanterna är bra för hyn och ger den lyster.  Ärterna innehåller även rikliga mängder K-vitamin som anses motverka Alzheimer.

Maija Silvennoinen, Maa- ja kotitalousnaiset

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu