Bocuse d’Or -tuomaristo tutustuu Suomen Lappiin ja revontuliin
Suomen Bocuse d’Or-edustajan Matti Jämsénin, hänen avustajansa Antti Lukkarin sekä valmentaja Eero Vottosen 5 tuntia 35 minuuttia kestävä tulikoe on alkanut Lyonissa kokkien maailmanmestaruuskisoissa. Suomen kilpailuvadilla nähdään mm. suomalaisia metsäsieniä ja -marjoja sekä ilmakuivattua poroa. Kokkien maailmanmestaruuskilpailun tulokset julkistetaan 28.1. Suomen aikaa klo 19 jälkeen.
Seuraa kilpailua suorana lähetyksenä verkossa www.bocusedor.com/web-tv.
Kaksi vuotta tiiviisti harjoitelleen tiimin työ huipentuu tänään Lyonin messukeskuksen Paul Bocuse -hallin keittiössä numero kaksi. Kilpailusuoritus koostuu 14 identtisestä kala-annoksesta ja 14 hengen lihavadista. Kala-annos valmistuu klo 14.10 ja lihavati klo 14.45 Suomen aikaa. Raaka-aineina kilpailusuorituksessa on käytettävä helmikanaa, purotaimenta sekä edellisenä iltana ilmoitettua kasvista: fenkolia.
Helmikanaa Lapland
Lihavadissa Suomen teemana on Helmikanaa Lapland. Tuomaristo saa tutustua upealle metsäteemaiselle vadille kootussa kilpailusuorituksessa Suomen metsistä löytyviin raaka-aineisiin, kuten metsäsieniin ja poroon. Sienikerma on piilotettu pieneen käsinmuotoiltuun keraamiseen helmikanan munaan ja annokset on koristeltu taidokkaasti herkillä luonnosta inspiraationsa saaneilla yksityiskohdilla. Vadilta puolestaan löytyy ruoan hengen mukaisesti metsän tarjoamia koristeita, esimerkiksi kanervaa ja jäkälää.
Kilpailuvati koostuu seuraavista komponenteista:
- Metsämarjoilla ja ilmakuivatulla porolla maustettua helmikananrintaa
- Katajanmarjoilla ja metsäsienillä täytettyä helmikanankoipea
- Sienikermaa, paistettua helmikanan sydäntä ja kivipiiraa
- Persilja-kukkakaalivanukasta
- Marinoitua sipulia, omenaa ja Keisarin juustoa
- Kuusenkerkällä ja tryffelillä maustettua helmikanan paistinlientä
Kuvat ilman turhia salasanoja osoitteesta www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
© Timo Kauppila
Purotaimenta Northern Lights
Kala-annoksen inspiraationa on toiminut suomalainen arktinen luonto ja sen upeat revontulet. Purotaimenen seuraksi on nostettu pohjoista kuningasrapua ja merellisiä ostereita. Annoksen kastikkeen kruunaa aito suomalainen kaviaari. Lisäkkeet tuovat annokseen raikkaita ja puhtaita makuja, raaka-aineena niissä on fenkoli. Lisäkkeen päältä löytyy mielenkiintoisen tekstuurin tuovia friteerattuja kalansuomuja. Suomalaista muotokieltä toistava purotaimen tarjotaan tuomaristolle kauniin puuvadin päältä ja myös kala-annos on koristeltu metsän antimilla.
Kuvat ilman turhia salasanoja osoitteesta www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
© Timo Kauppila
– Suomalainen metsä on ollut tiimimme inspiraationlähteenä ja työmme teemana koko kahden vuoden työurakan ajan. On hienoa päästä esittelemään kansainväliselle tuomaristolle paitsi huippuunsa hioutuneet taitomme, myös oman kotimaan upeita raaka-aineita, rento Matti Jämsén totesi kilpailusuoritusta edeltävänä iltana.
Metsäteemaisen vadin, kalalautasen puisen tarjottimen sekä keraamisen munan on suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari. Jämsénin ja Paikkarin hedelmällinen yhteistyö on jo aiemmin herättänyt huomiota Bocuse d’Or-kilpailussa ja Tukholmassa pidetyssä osakilpailussa yhdessä ideoitu vati voitti parhaan lihavadin palkinnon.
Lisätietoja:
Liisa Niemi, Promotion Manager, Bocuse d’Or Team Finland
+358 500 957 296
liisa.niemi@elo-saatio.fi
Mari Cadaut, Bocuse d’Or Team Finland, Lyon 2015 -tiedotus
+358 40 5878 053
mari.cadaut@viestintamakua.fi
Lehdistökuvia:
www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
Verkkouutisoinnissa käytetään tageja #bocusefi, #teamfinland, #bocusedor ja #kohtikultaa
Taustatietoa:
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja se on saanut nimensä kuuluisalta ranskalaiskeittiömestari Paul Bocuselta, joka on toiminut lähes 30 vuotta kansainvälisesti arvostetun kilpailun johtajana. Kilpailukaudella 2015-2017 Paul Bocusen jalanjälkiä seuraa Grant Achatz, kolmen Michelin tähden ravintoloitsija Yhdysvalloista. Suomessa kilpailua hallinnoi ELO-säätiö.
Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Kilpailuun osallistuu kansallisuuksia neljältä eri mantereelta ja 24 maasta, jotka kilpailevat finaalipaikasta alueellisten karsintojen kautta. Karsintakierrokset pidetään Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.
Bocuse d’Or Europe, eli Euroopan osakilpailu järjestettiin Tukholmassa 7.-8. toukokuuta 2014, josta Suomen edustaja Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari varmistivat paikkansa jatkoon viidennellä sijalla.
Bocuse d’Or Lyon, eli loppukilpailu, käydään Lyonissa 27.-28. tammikuuta 2015. Finaalissa kisaa yhteensä 12 maata Euroopasta, 10 Aasian ja Latinalaisen Amerikan osakilpailujen parasta sekä kaksi villin kortin avulla mukaan päässyttä kansallisuutta eli yhteensä 24 maata.
Kilpailussa tehdään etukäteen määritellyistä pääraaka-aineista kala-annos ja lihavati. Aikaa suoritukseen on 5 tuntia 35 minuuttia, joista 5 tunnin kohdalla tulee valmistua 14 kala-annosta ja siitä 35 minuutin päästä 14 hengen lihavati. Ylimenevästä ajasta sakotetaan pisteitä. Annoksista arvioidaan maku ja ulkonäkö. Tänä vuonna lihavadissa pisteitä saa myös kilpailijan kotimaan näkymisestä, kansallisesta elementistä, jonka osuus on 20% kokonaisarviosta. Lisäksi pisteytetään keittiötyöskentely, muun muassa tekniikka, siisteys ja taloudellisuus: myös hävikistä sakotetaan.
Vuoden 2015 finaalissa Matti Jämsén ja Antti Lukkari kilpailevat toisena kilpailupäivänä, keskiviikkona 28.1. keittiössä numero kaksi. Kilpailusuoritus alkaa Suomen aikaa klo 09.10, kalalautaset valmistuvat klo 14.10 ja lihavati klo 14.45. Palkintojenjako alkaa Suomen aikaa klo 19.00.
Seuraa kisalähetystä suorana www.bocusedor.com/web-tv.
___________________________________________________________________________
Bocuse d’Or on kokkien maailmanmestaruuskilpailu. Loppukilpailu käydään Lyonissa 27.-28.1.2015. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa. Suomen edustaja vuoden 2015 kilpailussa on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.
www.bocusedor.fi
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vastaa Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta myös maailmalla.
www.elo-saatio.fi