Gravad fisk
Gravad – d.v.s. färsksaltad – fisk är en traditionell, finländsk maträtt. I tidernas begynnelse färsksaltade man fisken för att förlänga dess hållbarhet. Med åren har den blivit en festrätt och smörgåsbordens självskrivna delikatess.
Sätten att grava har vissa geografiska särdrag, men överallt i Finland älskar man färsksaltad fisk. Man kan grava på olika sätt; med grovt salt, socker, peppar och dill – eller variera t.ex. med inhemska bär. Gravad fisk passar både till vardag och till fest. Flera olika fiskar lämpar sig för gravning; siken, strömmingen, siklöjan (mujkan, som vi kallar den på finlandssvenska), laxen och forellen – allt beroende på säsong.
Det finska ordet ”graavata” eller ”kraavata” kommer fon det svenska ordet ”grava”, som betyder att begrava – i forna tider grävde man ner den saltade fisken i jorden för längre tider för att bevara den.
Gravad fisk är en finländsk nationalrätt för att råvaran fångas nära, från den finländska naturen, och den tillreds med traditionella metoder som passar den finländska smaken!
Marianne Heikkilä, Martorna