Kansainvälisillä kokkikilpailuilla annettavaa Suomen elintarvikeviennille

Suomen Bocuse d’Or-edustaja keittiömestari Matti Jämsén, assistentti Antti Lukkari ja kilpailutiimi valmistautuvat tammikuisiin kokkien MM-kilpailuihin. Suomen tiimin kahden vuoden mittainen matka rakennetaan tuhansilla vapaaehtoistyötunneilla ja kotimaisilla sponsoreilla, jotka uskovat kansainvälisten kisojen tuomiin mahdollisuuksiin.

Bocuse d’Or-kilpailut luovat vientimenestyjiä

– Yhteistyökumppanimme tekevät kilpailuihin osallistumisen mahdolliseksi. Bocuse d’Or on erinomainen paikka näkyvyydelle paitsi yksittäisille yrityksille myös niille maille, jotka haluavat näyttäytyä ruokamaina ja systemaattisesti vahvistaa vientiään. Hyviä esimerkkejä tästä ovat mm. naapurimme Tanska ja Ruotsi. Kokkikilpailut on yksi hyvä keino tukea Suomen tavoitetta kaksinkertaistaa ruokavientimme ja samalla lisätä kiinnostusta ruokamatkailuumme, uskoo Suomessa Bocuse d’Or-kisaa järjestävää tahoa ELO-säätiötä vetävä Seija Kurunmäki.

Bocuse d’Or-kilpailut ja niiden kanssa samaan aikaan järjestettävät Sirha-messut ovat olleet kisojen alusta saakka tehokas vienninedistämisväylä elintarvikealalle. Huipputasoiseen kansainväliseen kilpailuun panostetaankin ympäri Euroopan usein valtiotasolla.

– Esimerkiksi Norjan valtio on ymmärtänyt, mitä merkitsevät kilpailut, joihin kokoontuu ravintolamaailman kovin kärki. Se sai norjalaisen lohen kilpailujen pääraaka-aineeksi muutamaankin kertaan ja sai lopulta myös Euroopan osakilpailun Norjaan. Norjan kalateollisuus tukee Bocuse d’Oria edelleen ja lohi on saavuttanut ravintolamaailmassa aseman, jota voi vain kadehtia. Se on antanut puhtia maan muullekin elintarvikeviennille, kertoo Pekka Terävä, Suomen Bocuse d’Or presidentti ja kilpailun tuomari.

– Suomessakin on aika valtiovallan ymmärtää maamme keittiöalan kovimman kärjen arvo elintarvikeviennille ja ottaa kilpailujen tukeminen osaksi vientitoimiaan. Bocuse d’Or-tiimin kilpailumenestyksestä hyötyy taloudellisesti koko maa, Terävä painottaa.

Yhteistyökumppaneiden tuki tärkeää

Jämsén ja Lukkari harjoittelevat täyspäiväisesti koitokseen valmentajansa Eero Vottosen johdolla. Työtunteja ei lasketa ja parivaljakkoa tukee iso tiimi vapaaehtoisia työntekijöitä. Täyspainoisen työpanoksen varmistaa joukko sponsoreita, joiden avulla tiimin matka Lyoniin on mahdollinen.

– Haluamme antaa Jämsénin tiimille mahdollisuuden käyttää kilpailuannoksessa mielenkiintoista ja laadukasta raaka-ainettamme, kaviaaria. Samalla saamme tärkeän mahdollisuuden kasvattaa näkyvyyttämme ja kansainvälistä tunnettuutta tapahtumassa, jossa keittiöalan ammattilaiset kohtaavat. Jos mukana olomme samalla vielä kasvattaa vientiämme, se on pelkkää bonusta, kertoo myyntijohtaja Markku Pättiniemi Carelian Caviarista, joka vie tuotteitaan useisiin maihin kuten Ranskaan, Iso-Britanniaan, Singaporeen ja Yhdysvaltoihin.

– Tiedämme, että HK Rypsiporsas on ainutlaatuinen innovaatio maailmanlaajuisesti ja haluamme kertoa siitä Suomen lisäksi myös maailmalla. Mukanaolo Bocuse-tiimissä auttaa meitä ymmärtämään, mitä kansainvälisesti kilpailevat huippukokit raaka-aineeltaan vaativat. Se koituu myös suomalaisen kuluttajien eduksi. Kuten formula-kisat kehittävät tavallisia autoja, myös kokkien maailmanmestaruusyhteistyö kehittää meidän toimintaamme, sanoo johtaja Sari Palokangas HKScanilta.
___________________________________________________________________________

Suomen Bocuse d’Or -tiimin pääyhteistyökumppaneita ovat
Ravintola G.W. Sundmans, Ravintolakoulu Perho, Davanti Oy ja HKScan.

Mukana ovat myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, Tallink Silja Oy,
E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Kitchen Aid, Stadin ammattiopisto ja Motivus.

Lisätietoja
ELO-säätiö, johtaja Seija Kurunmäki
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
+358 400 460894

Bocuse d’Or Team Finland, presidentti Pekka Terävä
+358 50 569 7095

Lehdistökuvia ilman salasanoja: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
___________________________________________________________________________

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin ruoanvalmistuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011). Euroopan osakilpailu järjestettiin Tukholmassa 7.-8.5.2014 ja maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 27.-28.1.2015. Suomen edustaja on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.
www.bocusedor.fi

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vastaa Bocuse d’Or-kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena on edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta myös maailmalla.
www.elo-saatio.fi

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot suomalaiselle kotitalousopettajalle, Turun kaupungille  ja mestari Markus Maulavirralle 

Kuvassa vasemmalta Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori, toimialajohtaja Jukka Heinänen ja ELO-säätiön puheenjohtaja Peter Fredman.

ELO-säätiö luopuu Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -brändeistä

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu