Karelsk stek
Karelsk stek är en klassiker bland våra traditionella maträtter. Den har spritt sig över hela landet och äts överallt – från Enare till Helsingfors, från väst till öst. Kärt barn har många namn på finska, på svenska känner vi denna ugnsrätt också som ugnsstek eller krukkött. Delikatessen får småputtra långsamt i mild ugnsvärme och kunde kanske kallas för forntidens ”nyhtöpossu eller pulled pork”, som mognar till perfektion under flera timmars tid i ugnen. Karelsk stek sitter bra i vår tid; den är enkel att tillreda, den går att variera precis hur man vill genom valet av olika råvaror. Den smakar gott och passar både till fest och i vardagen.
Råvarornas antal i vår traditionella karelska stek är trendigt nog direkt minimalistiska; kött, lök, salt och peppar. Ett lagerblad eller två ger mer smak om man vill ha det så. Köttet som används kan vara såväl gris- som ox- eller lammkött, med eller utan ben. I den festliga versionen används gärna flera olika slags kött. Inhemska rotsaker och lök passar bra i grytan, liksom inälvor – t.ex. lever och njure. En del vill också ha gryn eller bönor i gryten. Kokt potatis eller ett rikligt smörspetsat potatismos hör till, liksom rårörda lingon. Så här smakar vårt Finland!
Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Lantbrukarcentralen MTK