Kokit innoissaan villiyrttikoulutuksesta
Villiyrttikoulutusta on paljon saatavilla, mutta ammattilaisille tarkoitetut villiruoan erikoiskurssit ovat puuttuneet. Ravintolakoulu Perho ja ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen korjasivat tilanteen luomalla raamit ammattilaisten villiruokakoulutukselle ja kouluttamalla opettajista myös villiruoka-asiantuntijoita. Toukokuun puolivälissä toteutettiin pilottikurssin kevään 2-päiväinen jakso, aiheena villiyrtit. Katso koulutuksesta tehty video.
Syksyllä keskitytään sieniin, marjoihin ja riistaan.
Nyt pilotoitu villiruokakoulutus on tarkoitus levittää ravintola-alan oppilaitoksiin koko Suomeen. Pääsääntöisesti Ravintolakoulu Perhon opettajista koostuva pilottiryhmä perehtyi villiyrtteihin ja kaloihin. Syksyllä jatketaan marjoihin, sieniin, poroon ja riistaan. Kurssin suorittaneet voivat toimia villiruokakouluttajina.
Pilottikoulutuksen pääopettajat olivat Ravintolakoulu Perhon kestävän gastronomian lehtori Jarmo Åke ja keittiömestari Sami Tallberg. Herkullisten villiruokien valmistuksesta vastasi keittiömestari Jouni Toivanen. Lisäksi kuultiin monia asiantuntijapuheenvuoroja: Luontoportin tuottaja Eija Lehmuskallio, tietokirjailija ja hortoilija Raija Kivimetsä, luonnonvaratoimialaraportin tehnyt Anne Ristioja, villiruoka.fi-perustaja Heikki Ruusunen sekä Ossi Kakko ja Pekka Väänänen. Kurssin mahdollistavat ELO-säätiö villiruokaan innostuneiden kumppaneidensa kanssa sekä Metsämiesten säätiö. Metsäretken Hai-kumisaappaat koko joukolle toimitti Berner Sport. Kurssikokonaisuuden vetäjä on ELO-säätiön Seija Kurunmäki.
Kesän aikana kurssilaiset suorittavat välitehtävät, mm. ympäristöpassin ja ruokatarinan. Syksyllä sama ryhmä jatkaa perehtymistä syyskauden villiruokiin: riistaan, marjoihin ja sieniin. Kun kevään ja syksyn osat on hyväksytysti suoritettu, kurssilaiset saavat villiruokaosaajatodistuksen.
Lisätietoa:
Sami Tallberg, 040-1580734 samitallberg@hotmail.com
Jarmo Åke, 040-1478552 Jarmo.Ake@perho.fi
Seija Kurunmäki, 0400-460894 seija.kurunmaki@elo-saatio.fi