Koulutuksella lisää villiruokaosaamista

Villiruokakoulutus tuottaa maahan koulutettuja ruoka-alan ammattilaisia. Muutaman vuoden ajan on keväisin Suomessa alettu viettää villiyrttiviikkoa. Tämä hortoiluviikko on innostanut metsiin monenlaista väkeä, ammattilaisita perheisiin. 

Suomeen on syntynyt uusi koulutusjärjestelmä, jolla Suomeen saadaan villiruokamestareita, villiruokakouluttajia ja villiruokaosaajia. Heillä kaikilla on oikeus käyttää Klaus Haapaniemen suunnittelemaa villiruokaosaajan tunnusta. Hanketta toteutetaan yhteistyössä ruoka- ja matkailualan toimijoiden verkostossa.

Koulutuksen ovat kehittäneet ravintolakoulu Perho, suomalaista ruokakulttuuria edistävä ELO-säätiö  ja joukko villiruuasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita. Vuonna 2015 alkaneen ammattilaisten villiruokakoulutuksen pilotin mahdollisti Metsämiesten Säätiö. Villiruokahankkeen yhteistyökumppaneita ovat Polarica AB, A. Ahlström, MTK ja Suomen Metsästäjäliitto.

Lokakuussa 2015 ensimmäiset seitsemän ansioitunutta keittiömestaria, jotka ovat myös villiruokakirjailijoita, saivat ELO-säätiön myöntämän villiruokamestarin tittelin.

Tavoitteena on, että vuonna 2017 ja sen jälkeen Suomessa on reilusti yli 100 villiruokaosaajaa. Jo vuonna 2016 koulutusta kehitetään niin, että ruokamatkailu ja eri alueiden erityispiirteet huomioidaan entistä paremmin. Se sopii hyvin myös ruokamatkailustrategian tavoitteisiin.

Santahamina05-kuvaaja-SiniGaram
Keväisin Suomessa vietetään villiyrttiviikkoja. Syksyllä  monissa kouluissa ja varuskunnissa on vietetään valtakunnallista villiruokapäivää tai -viikkoa. Teema leviää myös ravintoloihin, työpaikoille ja koteihin. Villiruokaviikon tavoite on nostaa keskusteluun suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteet ja ruuan alkuperän merkitys.

Tulevaisuuden Suomi nähdään maana, jossa on vettä, metsää,  puhtautta ja tilaa sekä menestyvää ruoka- ja luontomatkailua. Edellytykset ovat hyvät, osaaminen ja yhteistyö ovat avainasemassa.

Lähteet:

Suomalaisen ruokakulttuurin edistäjä ELO-säätiö
http://www.elo-saatio.fi

Lue myös:

Suomalainen ruokakulttuuri – metsästä syntynyt
Villiruokaa pöydän täydeltä
Villiruokaa ravintoloihin, kauppoihin ja vientiin
Hyvinvointia metsästä
Kestävä metsä

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu