Matti Jämsén viides Tukholmassa – seuraavaksi tähtäimessä Lyon, matka maailman parhaaksi jatkuu!

Tukholman Bocuse d’Or -osakilpailu oli Pohjoismaiden juhlaa. Torstaina ratkenneen kilpailun voittajaksi kruunattiin Ruotsia edustava suomalaislähtöinen Tommy Myllymäki. Suomen edustaja Matti Jämsén lunasti jatkopaikan Lyoniin sijalla viisi. Lisäksi Jämsén palkittiin parhaasta lihavadista erikoispalkinnolla.

– Taistelimme tiemme kärkikaartiin: top viidessä on hyvä olla. Viides sija on hyvä lähtökohta Lyoniin, matka maailman parhaaksi jatkuu!, Jämsén totesi tuoreeltaan kisan jälkeen.

Syytä tyytyväisyyteen antoi se, että Suomi oli parempi kuin moni kova kilpakumppaninsa. Ruotsin kanssa palkintopallille nousivat tanskalaiset ja norjalaiset, Tanska sijalle kaksi ja Norja sijalle kolme. Neljänneksi arvioitiin Ranska.

– Olin varma, että voitamme vihdoin Ranskan. Ärsyttää, ettei se vieläkään onnistunut. Taaksemme jäivät kuitenkin Ison-Britannian ja Islannin kaltaiset maat, Jämsén sanoi.

Lihavadin saama palkinto yllätti joukkueen myönteisesti, kala-annoksen heikot pisteet sen sijaan jäivät askarruttamaan. Erityistä suitsutusta sekä joukkueen valmentaja Eero Vottonen että Jämsén antoivat ensi kertaa kansainvälisillä kisa-areenoilla esiintyneelle assistentti Antti Lukkarille.

– Olen ylpeä, miten Antti teki hommansa tuossa paineessa. Käsittämätöntä, että 20-vuotiaalla kundilla on noin hyvät hermot, Vottonen kiitteli.

Nälkäinen kokki etsii voittamisen kulttuuria

Jämsén tuntee itsensä niin hyvin, että tunnistaa viidennen sijan sisuunnuttavan vaikutuksen.

– Tulevan matkamme teema on etsiä voittamisen kulttuuria. Mistä se jäi kiinni? Olemme niin lähellä, mutta tästä on hyvä jatkaa, hyvissä fiiliksissä. Kolmannes projektista on nyt takana, kaksi kolmannesta edessä, Jämsén sanoo.

Jämsénin suunnitelmissa on pitää kuukauden tauko ennen kuin työ jatkuu. Sitten ammattimaisesti harjoitteleva tiimi paneutuu siihen, mitä voi tehdä paremmin, valmentaja Eero Vottonen ja kilpailija Matti Jämsén toteavat kuin yhdestä suusta.

– Harvoin näkee näin määrätietoista kokkia. Matin asenne on koko ajan ollut, että voitamme, ja voitonnälkä vain kasvoi tästä. Se, ettei voittoa tullut vielä Euroopan -osakilpailussa, ajaa meitä eteenpäin, Vottonen uskoi.

Vottoselle on selvää, että aluksi on tehtävä ajatustyötä.

– Nyt mietimme, mikä on se pieni asia, joka erottaa meidät kolmen parhaan joukosta. Pitää katsoa omaa tuotosta realistisesti, ja miettiä, mitä siinä voi tehdä paremmin. Ainoa tavoitteemme on nostaa Suomea neljä sijaa ylöspäin – ei ole järkeä lähteä kisaamaan muista sijoista kuin ykkösestä!

Toinen kilpailupäivä täytti odotukset

Jämsén oli päättänyt hurmata tuomarit intensiivisillä mauilla, jotka painuvat mieleen koko päiväksi. Hänellä oli usein haastavanakin pidetty paikka toisen kilpailupäivän aloittajana, keittiössä numero yksi. Jämsénin makujen, suomalaisten raaka-aineiden ja visuaalisuuden yhdistelmä tekikin vaikutuksen tuomareihin, joille ensimmäisen kilpailupäivän taso oli lievä pettymys.

– Ensimmäisen kilpailupäivän vahvimpia esityksiä tarjosivat ennakkosuosikkeihin lukeutuneet Tanskan Kenneth Hansen ja toista kertaa Norjaa edustanut Örjan Johannessen, kalaruokia kaksi päivää tuomaroinut Suomen joukkueen tuomari Pekka Terävä summasi.

Isot odotukset kohdistuivat kuitenkin toiseen kilpailupäivään, jolloin keittiöihin asteli vielä kolme kokkia, jotka edustivat maataan toistamiseen. Matti Jämsénin ja Tommy Myllymäen lisäksi myös Ison-Britannian Adam Bennett oli kokemuksensa ansiosta vahvoilla.

– Kaiken kaikkiaan kilpailussa on kova taso ja koko ajan mennään eteenpäin, Terävä totesi urakan jälkeen.

Astuiko Bocuse d’Or nykypäivään?

Ruokamaa Ruotsille Bocuse d’Or -osakilpailun järjestäminen oli iso pr-voitto. Isäntämaa sai valita kilpailun pääraaka-aineet ja pyrki osaltaan tuomaan kokkikisaa lähemmäs ravintola-arkea.

– Korostimme sitä, että annokset saisivat edustaa nykypäivää. Etenkin vadilta lautaselle siirtynyt kala-annos voisi luontevasti olla lähempänä normaalia ravintolassa tarjoiltavaa annosta, kunniapuheenjohtaja Mathias Dahlgren sanoi.

Etenkin kilpailun voittajan Ruotsin kala-annos olikin kuin suoraan ravintolasta, samoin Norjan kala.

Uutta oli myös se, että ohjeissa määrättiin kasvisten osuudeksi annoksesta 50 prosenttia. Keittiötyöskentelyn ammattimaisuuden lisäksi keittiötuomarit arvioivat ensi kertaa hävikin osuutta, jaossa oli molemmista kymmenen pistettä. Tärkeimmässä roolissa olivat tietysti maku, 40 pistettä, ja annoksen ulkoasu, 20 pistettä. Myös raaka-aineen kunnioittaminen ja alkuperäisyys arvioitiin maksimissaan kymmenen pisteen arvoisiksi.

Harjoitukset jatkuvat

Jämsén jatkaa tauon jälkeen harjoituksia hyvillä mielin. Kesätauon ja uusien lumoavien ideoiden kypsyttelyn jälkeen syksyllä varmistetaan, että yhteistyökuviot ovat ennennäkemättömän hyvässä kunnossa ja Jämsén saa työrauhan keskittyä keittiöharjoitteluun Ravintolakoulu Perhon tiloissa täyspäiväisesti. Viidenneltä sijalta on hyvä ponnistaa revanssiin erinomaisten tukijoiden kanssa.

Suomen Bocuse d’Or -tiimin pääyhteistyökumppaneita ovat Royal Ravintolat Oy, Ravintolakoulu Perho, Davanti Oy ja HKScan. Mukana ovat myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, Tallink Silja Oy, E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Stadia ja Motivus.

Lisätietoja:
Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Lehdistökuvia ilman salasanoja: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
_____________________________________________________________________________

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin ruoanvalmistuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011). Euroopan osakilpailu järjestettiin Tukholmassa 7.-8.5.2014 ja maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 27.-28.1.2015. Suomen edustaja on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.

www.bocusedor.fi
www.bocusedor.com

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Tavoitteena on saada ruokakulttuurillemme tunnettuutta myös maailmalla. Bocuse d´Or -kilpailun lisäksi säätiö vastaa vuosittaisten Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestämisestä. Säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun hyväksi.
www.elo-saatio.fi

Siirry sivun alkuun

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu