Metsä Matti Jämsénin inspiraationa kokkien maailmanmestaruuskilpailuissa

Bocuse d’Or eli kokkien maailmanmestaruuskilpailut käydään Ranskan Lyonissa 27.-28. tammikuuta. Suomen edustaja Matti Jämsén ja tiimi valmistautuvat lopulliseen koitokseen. Kilpailusuorituksen teema on suomalaisissa vahvuuksissa – metsässä ja outoudessa sekä suomalaisessa muotoilussa.

Matti Jämsénin, Suomen Bocuse d’Or -edustajan harjoittelukausi on lähes päättynyt. Tuhansien työtuntien suunnittelu- ja harjoittelurupeama huipentuu Bocuse d’Or -kilpailujen finaaliin, jonne Jämsén ja hänen avustajansa Antti Lukkari lähtevät haastajan paikalta, Euroopan osakilpailun viidenneltä sijalta. Suomen joukkueen valtteina ovat voitonjano, kova työ ja ruoan ja muotoilun innovatiivinen yhdistäminen. Inspiraatio puolestaan ammennetaan suomalaisesta metsästä.

– Suomalainen metsä on maamme valttikortti, ja suomalainen arktisuus pursuaa mahdollisuuksia aitoa ja puhdasta ruokaa janoaville. Ruokavientimme on lähdössä kasvu-uralle, ja menestystarinoiden takana on vuosikymmenten kehitystyö. Nyt tarvitaan areenoita, joissa kerromme itsestämme. Bocuse d’Or-kilpailu on juuri tällainen: siinä menestyneitä kuunnellaan, siksi yhteistyökumppanimme satsaavat siihen ja ovat suurella joukolla mukana myös kisakatsomossa, iloitsee kilpailua Suomessa hallinnoivan ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on ollut vakituinen vieras Bocuse d’Or-kisan Suomen kannustajajoukoissa. Hän on Suomen ruokaääni EU:ssa ja Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan 1. varapuheenjohtaja sekä Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmän puheenjohtaja talousarvion valvontavaliokunnassa.

– Metsä on Suomelle erinomainen teema. Usein ruoka koetaan tulevaksi vain pelloilta, merestä tai kasvihuoneista. Meillä Suomessa ruoka ja ihmiset saavat voimansa myös villistä luonnosta ja metsästä, Sarvamaa hehkuttaa.

Europarlamentaarikon mukaan aika olisi nyt kypsä ruokakulttuurin läpilyönnille myös suomalaisten omassa keskuudessa. Näkyvä menestys maailman arvostetuimmassa kokkikisassa saattaisi olla tälle ratkaiseva sysäys.

– Vielä meillä ei ole samaa tilannetta kuin Norjalla tai Ruotsilla, jossa kisakatsomoitten kannustajina ovat kuninkaalliset perheet ja valtionpäämiehet. Mutta siihen olisi hyvä päästä. Nyt janotaan innostavia uutisia. Jos Lyonista tulee voitto, lupaan tuoda EU-väkeä Lappiin tutun poroisännän tulille. Jämsén pyydetään kokkaamaan ja kansainvälinen lehdistö paikalle. Suomalaisille pitää ensin todistaa, että koko muu maailma arvostaa, Sarvamaa pohtii.

Metsä edustaa suomalaisuutta kilpailuannoksissa

Bocuse d’Or -kilpailussa valmistetaan lihavati ja kala-annos etukäteen annetuista pakollisista pääraaka-aineista, jotka tänä vuonna ovat helmikana ja ranskalainen purotaimen. Lisäksi kilpailupäivänä julkistetaan vihannes, jota annoksissa on käytettävä. Näissä raameissa jokainen kilpailija rakentaa oman näköisensä kilpailusuorituksen, jossa arvioidaan teknisiä taitoja sekä makua ja ulkonäköä. Tänä vuonna 20 prosenttia pisteistä annetaan kotimaan esiintuomisesta ruoassa.

– Olen hämmästynyt, jos Suomi-tarinamme ei innosta tuomareita. Matin ja tiimin vahva näkemys ja luotto suomalaiseen metsään on annoksissa ja ainutlaatuisen kauniisti esillä, sekä annoksissa, vadin muotoilussa että ruoasta sanallistetussa tarinassa, jotka kaikki esitellään tuomareille kilpailupäivänä, Kurunmäki jatkaa.

Metsän elementeistä ammentavan vadin suunnittelusta vastaa muotoilija ja kuvanveistäjä Pekka Paikkari. Jämsénin ja Paikkarin ruoan ja muotoilun yhdistävä yhteistyö alkoi jo Bocuse d’Or -kilpailussa vuonna 2011, kun Paikkari suunnitteli kansainvälistä huomiota herättäneet kilpailuvadit. Paikkari on yhdessä Jämsénin kanssa suunnitellut vadin alkuidean ja siihen kiinteästi liittyvän kokonaiskonseptin muotoineen ja tarinoineen. Samasta aiheesta kertoo myös Suomen joukkueen virallinen kisajuliste, jonka on suunnitellut graafikko Tuukka Paikkari. Juliste kertoo suomalaisen metsän taiasta ja kansanluonteemme kiehtovasta outoudesta.

Kohti Lyonia yhteistyökumppanien tuella

Hyvät yhteistyökumppanit mahdollistavat sen, että G.W. Sundmansin keittiömestarina työskentelevä Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari voivat harjoitella täyspäiväisesti. Royal Ravintoloihin kuuluvan G.W. Sundmansin taloudellinen tuki mahdollistaa kaksikon harjoittelun.

– Jotta ravintoloittemme ruoka ja palvelu ovat kansainvälistä tasoa, tarvitsemme näitä kilpailuja ja niihin intohimoisia tekijöitä ja edelläkävijöitä, toimitusjohtaja Aku Vikström Royal Ravintolat Oy:stä tietää.

Suomalainen ammattikeittiölaitteiden asiantuntija Davanti on varustanut ravintolakoulu Perhon keittiön identtiseksi Lyonin kilpailukeittiön kanssa.

– Olemme tehneet harjoituskeittiön täsmälleen kilpailukeittiön kopioksi, ja jopa kerran kääntäneet sen viikonlopun aikana peilikuvakseen, kun Lyonin kisakeittiön muoto selvisi. Kunnianhimoiselle perheyritykselle on antoisaa työskennellä täydellisyyteen pyrkivän tiimin jäsenenä, toimitusjohtaja Jouni Heinonen Davanti Oy:stä sanoo.

Ravintolakoulu Perholta saatu keittiötila ja siihen liittyvä maistelu- ja kokoustila luovat rauhalliset puitteet yömyöhäänkin jatkuville harjoitussessioille.

– Haluamme olla mukana suomalaisen ruoka- ja palvelukulttuurin kehittämisessä ja tunnetuksi tekemisessä, rehtori Gun Marit Nieminen Ravintolakoulu Perhosta sanoo.

– Uskomme, että sekä HK että Matti edustavat maailman parasta osaamista. On tärkeää, että suomalainen osaaminen ja edelläkävijyys näkyvät myös kansainvälisillä areenoilla, HK Pron johtaja Sari Palokangas perustelee HKScanin Bocuse-tukea.

___________________________________________________________________________

Suomen Bocuse d’Or -tiimin pääyhteistyökumppaneita ovat
Ravintola G.W. Sundmans, Ravintolakoulu Perho, Davanti Oy ja HKScan.

Mukana ovat myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, Tallink Silja Oy,
E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Kitchen Aid, Stadin ammattiopisto ja Motivus.

Lisätietoja:
Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
+358 400 460894

Pekka Terävä, tuomari, Bocuse d’Or Team Finland
+358 50 569 7095

Lehdistökuvia ilman salasanoja: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
___________________________________________________________________________

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin ruoanvalmistuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011). Euroopan osakilpailu järjestettiin Tukholmassa 7.-8.5.2014 ja maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 27.-28.1.2015. Suomen edustaja on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.
www.bocusedor.fi

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vastaa Bocuse d’Or-kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena on edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta myös maailmalla.
www.elo-saatio.fi

 

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu