Mitä kuuluu, villiruokalähettiläs Sami Tallberg?
ELO-säätiön yli neljä vuotta sitten nimittämä villiruokalähettiläs Sami Tallberg on kiireinen kaikkina sesonkeina. Villiyrttisesonki on Samille kiireisin ja mieluisin vuoden aika. Kolmatta kertaa vietettävän villiyrttiviikon (vko 23) kunniaksi otimme Samin kiinni ja kysyimme kuulumisia?
Mitä kuuluu, Sami Tallberg?
Sami Tallberg vastaa haastatteluun lentokoneesta. Hän on lähdössä Lontooseen valmistamaan Biohacker Finlandin kanssa villiruokaa. Huhtikuun lopussa järjestetyillä Milano Design Weekillä Tallberg yhdisteli villiruokaa ja suomalaista designiä. Matkojen välillä hän ehti opastaa kuudelle eri lähi-idän maista tulleelle toimittajalle villiruokaretken metsään. “He olivat haltioissaan, tietenkin.”, Sami sanoo.
Villiyrttikeittokirjan 7. painos ja uusi kirja!
Suositusta Villiyrttikeittokirjasta on vastikään ilmestynyt seitsemäs uusittu painos, joka sisältää 82 kasvia. Uusi yli kolmesataa kotimaista raaka-ainetta esittelevä Makuparit ja sesongin ainekset -teos julkaistaan 10. kesäkuuta.
Ravintola Punkaharjun keittiöpäällikkö
Tänä vuonna Sami aloitti uuden pestin vanhan ystävänsä ja monipuolisen luontoihmisen Saimi Hoyerin (Metsähalliuksen kansallispuistokummi, Sieni-ihminen…) vetämän Hotelli Punkaharjun keittiöpäällikkönä. Paikka avautuu juhannukseksi ja siellä katetaan sananmukaisesti luonto lautaselle.
Urbaani villiruoka
Luontoa voi harrastaa myös keskellä kaupunkia. Sami Tallberg haluaa, että kaupunkilaiset oivaltavat villin luonnon urbaanin elämän ympärillä. Vihreä supermarketti on avoinna kaikille, koko ajan. Verrattuna esimerkiksi pohjoiseen Lapin luontoon kaupunki on Tallbergin mukaan jopa monipuolisempi ympäristö. Villiruokien lajikirjo on laaja.
“Kaupungit voisivat helpottaa villiruoan hyödyntämistä esimerkiksi järjestämällä villiyrttikävelyjä kesäkaudella. Kaupunkipyörien kanssa retket onnistuisivat mainiosti!”, Tallberg ideoi.
Helppo villiyrttisalaatti
Villiyrttisalaatti on helppo tapa tuoda villiruoka myös urbaaniin ruokavalioon. Tallberg neuvoo ohjeen, “Kerää viisi syötäväksi sopivaa kasvia esimerkiksi Villiyrttikeittokirjan ohjein, ja kokoa niistä salaatti. Salaatti aateloidaan Villiyrttikirjan suositulla salaatinkastikkeella, joka tasoittaa luonteikkaat ja vahvat maut ja nivoo ne harmoniseksi kokonaisuudeksi. Syöjän suussa syttyy makujen ilotulitus!” Villisalaatin hän kehottaa tarjoamaan lihan, kalan tai vihannesten kanssa. Salaatin voi myös tarjota juustolla tai tofulla höystettynä.
Samin salaattikastike villiyrteille:
0,5 l kylmäpuristettua oliiviöljyä
3 dl kasviöljyä
2 dl valkoviinietikkaa
0,5 sitruunan mehu
1,5 tl kuivattua rakuunaa
4 keskikokoista
valkosipulinkynttä viipaloituna
150 g Dijon-tyyppistä sinappia
Sekoita ainekset keskenään. Sekoita
kastiketta villiyrteistä tehtyyn
salaattiin. Annos on suuri, voit tehdä
pienemmän annoksen tarpeesi mukaan.
Parhaat raaka-aineet saadaan villistä luonnosta
Tallberg rohkaisee villiruuan pariin, ja vakuuttaa että Suomessa parhaat raaka-aineet tulevat villistä luonnosta. Villivihanneksilla voi helposti tuoda uusia makuja, tekstuureja ja ravintoaineita lautaselleen. Villiruoka on myös ympäristöystävällistä ja eettistä ja samalla tavalla kuin sienet pitää myös villiyrtit tuntea. Kaikki luonnosta löytyvä ei ole syötävää.
Sami Tallberg on innostunut viemään villiyrttien sanomaa myös lapsille. Kun aika antaa myöten hänet näkee lasten ja koululuokkien kanssa luonnossa.
Miten lähettiläs itse viettää villiyrttiviikkoa?
Tallberg kertoo järjestävänsä erilaisia tapahtumia villiruoan ympärille esimerkiksi Ruoholahdessa sijaitsevassa Ravintola Cargossa, kuvaavansa uutta keittokirjaa varten sekä valmistelevansa villiyrttilounasta Karin Widnäsin taidepajalla Fiskarsissa – ja tietenkin liikkumalla luonnossa.
Hyvää villiyrttiviikkoa kaikille!
*Villiruoka tarkoittaa marjoja, sieniä, villiyrttejä ja -vihanneksia, mutta myös kalaa, riistaa ja poroa.