Skolmat – Gör skillnad! – Kouluruokailun juhlavuoden huippuseminaari 10.11.2018 Helsingissä
Kouluruokailu, yksi Suomen merkittävimmistä sosiaalisista innovaatioista, täyttää 70 vuotta vuonna 2018. Miten suomalainen kouluruokailu on kehittynyt, mikä on kouluruokailun merkitys tänään ja tulevaisuudessa? Mitä haluamme saavuttaa ja millä keinoin onnistumme? Kouluruokailun juhlavuoden huippuseminaarissa inspiroidutaan, verkostoidutaan sekä löydetään uusia näkökulmia ja ratkaisuja kouluruokailun edistämiseksi.
Seuraa seminaaria suorana streaminä

YLEISINFO
Skolmat – Gör skillnad! – Kouluruoka – vaikuta!
KOULURUOKAILUN JUHLAVUODEN HUIPPUSEMINAARI
Aika: 10.12.2018 klo 12-16
Paikka: Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo
Kieli: Seminaari on kaksikielinen, mukana simultaanitulkkaus.
Hinta: seminaari on maksuton
Ilmoittautuminen: 30.11.2018 mennessä täältä!
Järjestäjät: Finlands svenska Marthaförbund rf , Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf ja ELO-säätiö Maa- ja metsätalousministeriön tuella.
Elämyksellinen lounas, jossa pääsee tutustumaan suomalaiseen kouluruokailuun, sen eri vaiheisiin sekä innostaviin tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
Klo. 13 Tervetuloa! Juhlistamme Suomen kouluruokailua
Annika Jansson, toiminnanjohtaja, Finlands svenska Marthaförbund rf
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-säätiö
Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf
- Jari Leppä, Maa- ja metsätalousministeri, Suomi
Pohjoismainen tervehdys: kestävän julkisen ruokapalvelun tulevaisuus
- Afton Halloran, Pohjoismainen ministerineuvosto ja Nordic Food Policy Lab, Kööpenhamina, Tanska
Klo. 13.20 Inspiraatioalustukset Ruotsista :
Yhdessä nostamme julkisen ruokapalvelun gastronomista tasoa
- Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori,
Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi - Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi
- Marjaana Manninen, opetusneuvos, Opetushallitus, Suomi
Huoli sekä kouluruokailun laadusta että toisaalta kustannuksista on kova. Onko kunnissa varaa hyvään kouluruokaan, onko kunnissa varaa olla panostamatta siihen? Mitä lasten lautasella on tulevaisuudessa, millä hinnalla?Ratkaisijat:
- Elina Ovaskainen, asiantuntija, Motiva
- Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
- Mia Heijnsbroek-Wiren, kunnanvaltuutettu, Loviisan kaupunki
- Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
- Elisabeth Eriksson, kotitalousneuvoja, Finlands svenska Marthaförbund rf
- Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija
Tutustuminen suomalaisiin kouluruokailun ja ruokakasvatuksen työkaluihin ja tutkimukseen infotorilla
- Kouluruokadiplomi / Ammattikeittiöosaajat ry (Amko)
- Kouluruokakilpailu / Continental Foods Finland
- Kouluruokapäivä / ELO-säätiö
- Finlands Svenska 4H
- Ruokataju / Opetushallitus (OPH)
- Kouluruoka app / Palmia
- Helsingin kouluruokailu 75 vuotta / Palvelukeskus Helsinki
- Maistuva koulu & RuokaTutka / Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry
- Kouluruoka-agentti / Ruokatieto Yhdistys ry
- Kouluruokatutkimus / THL
- Kouluruokasuositukset / Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)
Mistä on kyse ja mitä sille voidaan tehdä?
Ratkaisijat:
- Minna Kaljonen, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus
- Veronika Franzén, ruokahuolto- ja siivouspäällikkö, Uudenkarlepyyn kaupunki
- Thomas Snellman, projektikoordinaattori, EkoNu YA Yrkesakademin Pohjanmaalla
- Nicke Wulff, rehtori, Cygneus skola Turussa
- Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi
- Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija
Kouluruokailu aiheuttaa keskustelua kunnissa, mediassa ja vanhempainilloissa. Kuka päättää, mitä lasten lautasilla on ja onko se varmasti terveellistä?
Ratkaisijat:
- Kirsi Salomaa, kotitalouden didaktiikan yliopistolehtori, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund ry
- Arja Lyytikäinen, pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
- Leo Gammals, toimittaja, Svenska YLE
- Micaela Romantschuk, toiminnanjohtaja, Förbundet Hem och Skola rf
- Anna-Karin Quetel, projektivastaava, Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, Livsmedelsverket, Sverige
- Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Projektipäällikkö
Kouluruokaverkosto / Finnish School Meal Network
+358 50 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi
Jessica Åhman
Organisationskoordinator
Finlands svenska Marthaförbund
+358 44 280 6609
jessica.ahman@martha.fi