Villiruoan vuosikalenterissa on riistan vuoro

Villiruoan vuosikalenterissa on syksyllä riistan vuoro. Joukko toimittajia tutustui riistaan ja villiruokaan lokakuussa A. Ahlströmin tiluksilla Noormarkussa ELO-säätiön, Polarica Oy:n ja A.Ahlströmin kutsumana.

Villiruoka houkuttelee suomalaisia. Tieto käy ilmi ELO-säätiön teettämästä kuluttajakyselystä. Avain villiruokakiinnostukseen on suomalaisille rakas luonto, ja kuluttajakyselyn mukaan kolmannes suomalaisista haluaisikin käyttää enemmän marjoja, sieniä, villikalaa, -kasveja ja riistaa.

Villiruokaa on kaikki luonnossa kasvava ruoka, myös riistaeläimet ja poro. Loppusyksyllä onkin riistan ja poron aika. Riista on oleellinen osa suomalaista ruokaperinnettä, ja meillä on noin 60 riistalajia. Monipuolisen lajiston tärkein saaliseläin on hirvi, toisena seuraa valkohäntäpeura.

– Näin syysaikaan villiruokaan ei voi olla Suomessa törmäämättä, olipa kyseessä sitten kaupungin tai maaseudun asukas tai maahamme tullut turisti. ELO-säätiö uskookin, että luonnon antimia korostamalla rakennamme Suomesta kansainvälisesti kiinnostavan ruokamaan. Luontomme antaa paljon liiketoimintamahdollisuuksia. Siksi ELO-säätiö nostaa esiin hyviä esimerkkejä jotka tukevat villiruoan maailmanvalloitusta, kertoo säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Yksi esimerkki villiruoan kaupallisista mahdollisuuksista löytyy Pohjois-Suomesta, jossa villiruoka on arkea ruokapöydässä. Polarica Oy:n toimitusjohtaja Pasi Anttila haluaa luonnon antimien leviävän yhä laajempien joukkojen jokapäiväisiin pöytiin. Hänelle riista on perusruokaa, jota kaikki voivat tehdä kotona.

– Me suomalaiset emme näe itse kaikkia mahdollisuuksia ikkunamme ulkopuolella, emmekä välttämättä osaa enää hyödyntää vuosisataisia perinteitämme. Polaricalla on konkreettinen tavoite: että jokainen suomalainen söisi riistaruokaa kerran vuodessa, Anttila toteaa.

Noormarkun ruukkialuetta isännöivälle A. Ahlströmille suomalaisesta luonnosta ja villiruoasta löytyy puolestaan matkailun painopistealue.

– Luontomatkailun päätuotteemme ovat hirvi-, peura-, kyyhky- ja majavajahdit metsissämme sekä sorsajahdit merenrannassa vesistöjen äärellä. Nämä kuuluvat kiinteästi ja kiistattomasti suomalaiseen luontoon ja villiruoan maailmaan, jonka eksotiikka kiinnostaa laajalti, kertoo A.Ahlströmin liiketoimintajohtaja Riitta Kilo.

Suomen puhtaasta luonnosta löytyy tuoretta, kauden makuista ruokaa lähes kaikkina vuodenaikoina.
– Suomen metsiin ja vesien äärelle päässeet ulkomaiset toimittajat ja huippukokit ovat olleet haltioissaan suomalaisesta luontokokemuksesta ja villiruoasta. ELO-säätiön Seija Kurunmäki uskoo teemaan Food From Wild Nature ja haastaa luontokohteita ympäri Suomea yhteistyöhön.

Kuvassa ELOn villiruokalähettiläs Sami Tallberg sekä ELOn johtaja Seija Kurunmäki

Lisätietoja:
Seija Kurunmäki, johtaja
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu