Villiruoka tuo metsäelämyksiä kotitaloustunnille

Seinäjoen lyseon nuorilla ovat puolukkapullat hyvin uunissa. Lyseon rehtori Kaisa Isotalo pitää huolen, että kotitaloustunnilla oppilaat pääsevät marjametsään joka syksy.

– Tahdon antaa nuorille yhteisen kokemuksen siitä, kuinka mukavaa metsissä samoilu ja marjastus on, Isotalo kertoo. Suurin osa Seinäjoen lyseon oppilaista on joskus marjastanut, mutta oman ikäisten kavereiden kanssa marjaan lähteminen on oppilaille usein aivan uusi kokemus.

Kolmen tunnin kotitalousoppitunnin aikana Isotalo luokkineen ehtii hyvin metsään sekä poimimaan, perkaamaan ja pakastamaan marjat. Samalla tulee kerrattua jokamiehen oikeudet sekä se, kuinka terveellisiä, turvallisia ja maukkaita kotimaiset marjat ovat. Syksyllä kerätyt marjat maistuvat pitkin vuotta.

– Oppilaiden äänessä on hienoinen ylpeys, kun he maistelevat itse poimituista marjoista valmistettuja herkkuja. Luulenpa, että ikiaikainen keräilyvietti asuu nykylastenkin sisällä, kun sen vain päästää valloilleen, Isotalo nauraa.

Isotalo liputtaa muutenkin villiruoan puolesta. Hän haluaa, että jokainen oppilas saisi kokemuksen, että luonnosta löytyy paljon ilmaista ja maukasta ruokaa.
– Olen kokenut, että oppilaani kyllä arvostavat villiruokaa, mutta he tarvitsevat aikuisia oppaiksi sen hyödyntämisessä, Isotalo toteaa.

Puolukkapulla-SeinäjoenLyseo-KaisaIsotalo2Seinäjoen lyseon rehtori Kaisa Isotalo kävi kotitalousluokkansa kanssa puolukassa. Pakkasesta omaa satoa riittää myös talvipäivien kokkailuihin. Puolukoista valmistui leivonnaisia, myöhemmin kevättalvella vispipuuroa.

Koulujen villiruokaviikkoja vietettiin syksyllä 2015 ja ne huipentuivat itsenäisyyspäiväviikolla.
Lue lisää koulujen villiruokaviikoista.

 

 

 

Jatka lukemista

ELO

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot jaettu